Epilogul unei săptămâni

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în România, se poate defini forte bine prin enunţarea principiului „scopul scuză mijlocele”. Mă îndoiesc că suspendarea preşedintelui este un scop în această ecuaţie calculată minuţios de liderii USL de cel puţin un an şi jumătate. Sau în orice caz nu trebuie să ne imaginăm că după această suspendare avântul de cucerire al USL se va opri aici. Determinarea şi entuziasmul pentru căştigarea fiecărei pârghii de putere într-un timp extrem de scurt este cu atât mai greu de justificat cu cât USL avea toate şansele ca în toamnă să obţină un scor favorabil care să le ofere şi legitimitatea care să le permită aproape totul, inclusiv suspendarea preşedintelui. Graba aceasta poate însă să echilibreze o luptă pe care ar fi câştigat-o în scurt timp fără eforturi prea mari.

Soluţia pe care USL a aplicat-o  este cea mai proastă posibilă: pe de o parte stârneşte nelinişte şi deznădejde în rândul celor care au votat cu USL la alegerile locale doar pentru a da o lecţie celor de la PDL, o reconfirmare a convingerilor alegătorilor de dreapta care la aceleaşi alegeri nu s-au prezentat considerând că nu sunt corect reprezentaţi iar pe de altă parte au pierdut controlul guvernării economice provocănd incidente serioase monedei naţionale şi mediului de afaceri precum şi provocănd reacţii ferme pe plan internaţional.

Uzurparea în stil medieval, escaladarea brutală a tuturor obstacolelor din Constituţie şi modificarea absurdă a tuturor actelor normative care ar fi putut opune rezistenţă în calea furiei USL sunt elemente comparabile cu manevrele de acaparare ale puterii de către comunişti (noţiuni care cu siguranţă îi sunt foarte bine cunoscute profesorului Crin Antonescu – asta dacă nu a copiat şi el în facultate).

Care este rezultatul? Iata: 1 euro – 4.51 (faţă de 4.37 în luna aprilie), 1 dolar – 3.65 (faţă de 3.27 în luna aprilie) Asta în condiţiile în care BNR a pierdut în mai puţin de două săptămâni 1.5 miliarde de euro încercând să împiedice o depreciere atât de serioasă. Şi efectele nu se opresc doar asupra cursului valutar. Dacă atunci când încă se mai afla guvernul Ungureanu în funcţie Moody’s şi Standard & Poor’s prognozau perspective favorabile României, definind-o ca fiind unul din statele cel mai puţin vulnerabile la şocurile din zona euro, acum îngrijorarea pe care instituţiile străine şi liderii europeni o exprimă faţă de abuzurile puterii Ponta – Antonescu vor atrage consecinţe nemeritate asupra întregii ţări.

Ca cetăţean al acestei ţări sunt profund dezamăgit de situaţia în care în fruntea guvernului se află un plagiator, iar în fruntea ţării se află un puturos. Mi se pare absurd ca preşedinte al Senatului să fie cel mai mare chilangiu, şi cred că românii merită mai mult de atât. Sper ca tinerii să nu înţeleagă din această situaţie că prin furt şi nemuncă se ajunge cât mai sus!

sursa foto: http://sareinochi.com/2012/01/23/agenturili-de-rating-lovesc-in-interesele-moguliziunilor-%E2%80%9Eprotestele-din-romania-au-un-impact-negativ-asupra-ratingului/

About andreicarabelea


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: